Aug 20, 2009

Pedas Pedas

Masalah utama di sini adalah mencari makanan yang masuk dengan citarasa aku.Aku bukan lah seorang yang cerewet atau taste bukan-bukan.Cuma kadang-kadang tu,aku mahukan rasa Malaysia.Segalanya ada;pedas,masam,masin,manis,pahit.Tak perlu lah nak rasa semua tu,cukup lah kalau aku dapat jumpa masakan pedas yang mampu buat aku menangis.Tetapi kebanyakkan masakan di Middlesborough ini adalah masam dan masin.Itu saja yang aku dapat rasa sepanjang di sini.Sos cili di sini pun rasanya masam.Sudah apa hal kan?

Jadi aku dan hommies cuba mencari cara baru untuk high dengan pedas.Makanan ruji kami kalau sama-sama berkongsi duit adalah pizza.Dan setiap kali kami akan beralih dari satu kedai pizza ke satu kedai pizza yang lain.Bajet nak cari rasa pedas yang menusuk sanubari la konon-konon.Minggu lepas kami membeli satu pizza ni.Tulis kat kotak dia,pizza paling pedas dalam town.Dia punya topping pun kemain.Chilli,Jalapenos,yada yada.Memang class A lah dari segi presentation;Merah Berdarah!Tapi bila di makan,rasa macam mengulum gula-gula.Tak feel langsung.Ptuih!

Semalam aku dengan Hasnol nak cuba pizza kat satu kedai ni.Sudah seminggu kami membuat pemantauan drastik.Aweknya boleh tahan tapi pizza tak tahu apa cerita lagi.Harga pun macam biasa lah,mana-mana pizza kat England ni memang murah.Jadi kami pun order lah pizza yang paling pedas dia boleh offer.Aku pula tambah sebiji burger 1/2 pounder sebagai pencuci mulut.Kami bawa balik pizza tu dan tersangat-sangat lah terkejut apabila tengok tak ada lah gempak mana pun.Topping entah kemana-mana.Presentation memang hancus.Ni kalau nampak kat kawan aku si Anip yang kerja chef tu,mesti dia sedih tersedu-sedu.

Tapi bagaikan all hell broke loose.Rasa pizza tu pedas bagai nak mati.Hasnol semalam dah beberapa kali teguk air.Aku yang bajet jantan pun berair-air mata sebabkan pedas dan mengenangkan kampung halaman.Memang tak pernah makan pedas macam itu sekali,memang terbaik lah pizza kak long tu buat.Apa setan dia pakai tetap menjadi misteri alam.Paling tak boleh nak blah,pizza tu bukan saja buat aku menangis tetapi ia juga menyebabkan kecederaan fizikal yang serius.Entah macam mana adik kat bawah tu pun turut menerima akibatnya.Pedas tu rasa sampai ke bawah.Bukan-bukan sungguh pula aku rasa.Tapi semalam memang bahang lah dia.Panas je rasa.Sebelum aku tidur,aku pesan kat Mahdar dan Hasnol;

'Agak-agak aku jerit malam karang,kau orang tolong telefon kan NHS eh?Risau pula kot-kot berdarah tiba-tiba benda ni'

Pagi tadi aku bangun dah tak rasa bahang sangat.Ok lah sikit aku rasa,tak terseksa macam semalam.Cuma sekarang ni,dia macam bengkak.Eh kejap,tak ada masalah kot.Sebab dari azali dia memang bengkak macam itu.

3 comments:

W. Suhailaliza binti W. M. Hussin said...

AAAHAHAHAHAAHAAH~

perlu la kan sampai macam tu skali?

gila pedas! silap ribulan nanti kalo hari2 makan yg tu, jadik buasir plakk~

AsH said...

haha rasakan. asked for it

plasterakuluka said...

cm babeyyy je ~
:B